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LITTLE LEAGUE SOFTBALL CHANGES FOR 2019 SEASON 
Last Updated Feb 23, 2019 

The following is a summary of the changes between the 2019 Little League Softball regulations and rules and their 
2018 counterparts.  Items have been loosely categorized as to whether the change represents a clarification of 
existing practice that was simply added to the rulebook, or whether it represents an actual change to the rules or 
regulations.   

Throughout this document, text that is underlined represents the modified or newly added text. 

DEFINITION OF “DEAD BALL AREA” CLARIFICATION 
Rule 2.00 has had a definition of the term “dead ball area” added: 

DEAD BALL AREA is the area beyond any intended physical boundary, such as a fence, 
rope, chalk line, any stands, bleachers, dugouts, player’s benches, or designated 
media areas, or any other boundary line as determined in the pregame conference. If 
a ball becomes lodged in a fence, backstop, umpire’s equipment, or catcher’s 
equipment, it is considered to be in a dead ball area. 

This does not introduce any playing changes – it merely provides a concrete definition of a term that is used 
elsewhere in the rulebook. 

DOUBLE-HEADERS REMOVAL OF DUPLICATE RULE 
Prior to this year, Little League had two separate rules that covered double-headers: Rule 3.11 and Rule 4.13.  The 
two rules both said essentially the same thing, so Little League has decided to delete Rule 3.11 from the rulebook so 
that the topic is only covered in one spot. 

DISENGAGING THE PITCHER’S PLATE APPROVED RULING 
Rule 8.01(g) has had an approved ruling added: 

A.R. 2 – For the pitcher to remove himself/herself from the pitching position after 
the hands have been brought together but prior to the start of the pitch as noted 
in 8.01(k), the pitcher must legally step back from the pitcher’s plate with the  
pivot foot first. 

Previously, the rulebook was silent as to how a softball pitcher was to legally disengage.  Thus, now once the pitcher 
has brought his/her hands together, if he/she steps back with the non-pivot foot, this represents the beginning of a 
pitching motion. 

PITCHER’S HANDS TO THE MOUTH RULE CHANGE 
The rules regarding a pitcher bringing his/her pitching hand to the mouth have been relaxed slightly: 

8.02 - The pitcher shall not – 

(a)(1)apply a foreign substance of any kind to the ball, pitching hand, or fingers. 
The pitcher may bring the hand in contact with the mouth or lips provided 
he/she distinctly wipes off the pitching hand before contacting the ball. 
Under the supervision of the umpire, powder rosin may be used to dry the 
hands; NOTE: A pitcher may use a rosin bag for the purpose of applying rosin 
to the bare hand or hands. Neither the pitcher nor any other player shall 
dust the ball with the rosin bag; neither shall the pitcher nor any other 
player be permitted to apply rosin from the bag to their glove or dust any 
part of the uniform with the rosin bag. 

Previously, the softball rules contained no prohibition on a pitcher bringing his/her pitching hand to the mouth. 
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DEFENSIVE CONFERENCES APPROVED RULING 
Approved Rulings have been added to rule 8.06 in both baseball and softball to clarify that when a manager makes a 
pitching change, this shall not be considered a defensive conference unless the manager speaks to one of the players 
first. 

A.R 1 - When a manager requests timeout to make a pitching change, it shall not be 
considered a visit to the pitcher provided the manager makes the pitching 
substitution prior to speaking to any defensive player. This applies when a pitcher 
moves to another position, Junior/Senior: or removed from the game, and returns as 
a pitcher later in the same game. 

Since the rule uses the wording “any defensive player,” this seems to imply that if the manager goes out and confers 
with the pitcher and then makes the change, this would constitute a defensive conference. 

TOURNAMENT MANAGERS/COACHES RULE CHANGE 
Little League has again returned to a policy it had some years ago during Tournament play, in which a team below a 
certain number of players loses an adult coach: 

If a tournament team has twelve (12) or more eligible players in uniform at the 
game site at the start of a game, then the maximum of three (3) adults who are 
named on the affidavit (or authorized replacements as noted on the affidavit) will 
be permitted to act as manager/coaches for that game. However, if a tournament team 
has eleven (11) or fewer eligible players in uniform at the game site at the start 
of a game, then a maximum of two (2) adults must be named at the start of the game 
as manager and coach. The two named adults must be listed on the affidavit, or must 
be authorized temporary replacements as noted on the affidavit. If there is a third 
adult listed on the affidavit, that adult is not permitted to be in the dugout or 
on the field during that game. NOTE: Base coaches may be adults and/or players 
provided at least one adult manager or coach remains in the dugout. See 4.05(b) 

This is in addition to the provisions of the Mandatory Play rule.  Thus, for 2019: 

• A team with 11 or fewer players may use only two adult coaches, and players must play at least six 
consecutive defensive outs and bat at least once. 

• A team with exactly 12 players may use three adult coaches, but players must still play at least six 
consecutive defensive outs and bat at least once. 

• A team with 13 or more players may use only three adult coaches, and players must only bat at least once. 

TOURNAMENT TIME-BREAKER RULE CHANGE 
Little League has added a new tie-breaker rule for Tournament Play, presumably to cut down on the number of 
games that require a significant number of extra innings: 

14. TIE GAME: When the completion of six innings [Intermediate (50-70) Division/ 
Junior/Senior League: seven innings] and the score is tied, the following 
tie-breaker will be played to determine a winning team: 

a. The seventh inning [Intermediate (50-70) Division/Junior/Senior League: 
eighth inning] will be played as normal. 

b. Starting in the top of the eighth inning [Intermediate (50-70) 
Division/Junior/ Senior League: ninth inning], and each half inning 
thereafter, the offensive team shall begin its turn at bat with the player 
who is scheduled to bat last in that respective half inning being placed on 
second base. EXAMPLE: If the number five batter is the lead-off batter, the 
number four batter in the batting order will be placed on second base. An 
eligible substitute or special pinch runner may be inserted for the runner. 

Thus, one extra inning is played “as normal,” and thereafter the offensive team starts with a player on second base. 


